Ultimele veşti ale medicilor ne spun că am intrat în valul trei al pandemiei, iar noile tulpini fac ravagii în timp record. Medicul Virgil Musta vine cu explicaţii extrem de îngrijorătoare despre evoluţia pacienţilor.

E dezastru total în secţiile de Terapie Intensivă. Medicul Virgil Musta, şeful Secţiei boli infecţioase din Spitalul Victor Babeş Timişoara, dezvăluie faptul că se constată, la cazurile recente de COVID-19, o evoluţie foarte rapidă a bolii la tineri.

Tinerii, afectaţi grav de COVID-19

Astfel, tinerii sunt, mai nou cei mai afectaţi. Musta spune că sunt pacienţi care în doar câteva zile ajung de la o afectare a plămânului de 10%, la o afectare de 70%. Este posibil ca acest lucru să fie cauza de circulaţia unor noi tulpini ale SARS-CoV-2.

„În ultimele trei săptămâni, ne confruntăm cu o creştere a numărului de cazuri, creştere care posibil se datorează faptului că în comunitate există virus cu transmitere mai intensă. Ce constatăm noi este că numărul de cazuri a crescut şi şi formele severe sunt mai numeroase.

Din păcate, nu avem posibilitatea să determinăm aceste subtipuri sau aceste tulpini, dar modul cum evoluează formele clinice arată indirect faptul că ne confruntăm cu alte tulpini sau şi cu alte tulpini decât cele cu care ne-am confruntat până în prezent”, a declarat Virgil Musta într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Evoluţie severă a bolii

Musta mai spune că aceasta ar putea fi una dintre explicaţiile creşterii rapide a numărului de cazuri de COVID-19, remarcând că se constată o evoluţie severă a bolii la tineri.

„Problema se pune dacă aceste tulpini au şi o patogenitate mai accentuată, pentru că ne confruntăm în acelaşi timp cu cazuri, la persoane tinere, cu evoluţie rapidă, în câteva de zile, de la o afectare a plămânului de 10% ajunge la 70% ceea ce, astfel de evoluţii rapide şi severe, nu le-am avut până în momentul de faţă”, a adăugat medicul.

Timişoara, în uşoară descreştere

În ceea ce priveşte situaţia din Timişoara, Virgil Musta spune că se remarcă o uşoară descreştere. „Presiunea pe spitale este la fel de mare pentru că efectele carantinei, în momentul în care aceasta se respectă, şi este eficientă, le putem vedea abia peste una-două săptămâni”, a încheiat medicul.