Șeful Inspectoratului Regional de Sănătate a dat vestea și este aproape sigur că acest lucru se va întâmpla, având în vedere „situația alarmantă” din capitala Bulgariei.

Țara vecină a înregistrat de altfel un record în ceea ce privește spitalizările din cauza coronavirusului potrivit datelor Uniunii Europene.

Centrele comerciale, restaurantele, școlile, grădinițele, sălile de sport și toate locurile culturale din Sofia și regiunea Sofia vor fi mai mult ca sigur închise, a anunțat șeful Inspectoratului Regional de Sănătate din Sofia, Dancho Penchev, după cum transmite Novinite.

Măsurile vor fi propuse la sediul grupului operativ din Sofia după o întâlnire la Ministerul Sănătății. Se așteaptă ca, dacă vor fi adoptate, noile măsuri să intre în vigoare până la sfârșitul săptămânii.

Dr. Penchev a anunțat că în marile spitale din Sofia paturile sunt aproape epuizate, deoarece presiunea este mai ales asupra unităților de terapie intensivă.

„Situația din Sofia este foarte alarmantă”, a avertizat acesta. Potrivit acestuia, în prezent aproximativ 75% din paturile din spitalele din Sofia sunt ocupate de pacienți bolnavi de COVID-19.

Dancho Penchev a adăugat că măsurile nu vor fi puse în aplicare peste noapte, va exista un interval până la aplicare. El a spus că aceste măsuri, sau unele dintre ele, vor fi introduse cel mai probabil vineri, ceea ce urmează a fi clarificat după o a doua întâlnire cu Ministerul Sănătății.

Record de spitalizări în Bulgaria din cauza COVID-19

Bulgaria a înregistrat un număr record de spitalizări din cauza coronavirusului, cu 7.269 de pacienţi, în timp ce autorităţile regionale au în vedere înăsprirea restricţiilor pentru a limita îmbolnăvirile.

Potrivit datelor Uniunii Europene, Bulgaria este a patra ţară din blocul comunitar cu cel mai mare număr de decese raportat la populaţie în ultimele 14 zile, după Slovacia, Cehia şi Ungaria. Din cauza creşterii tuturor indicatorilor – spitalizări, contagieri şi decese – unii experţi cred că Bulgaria se află deja la începutul unui al treilea val epidemic.

Responsabilii din sectorul sanitar din Sofia, capitala cu 1,3 milioane de locuitori, iau în calcul închiderea pentru 14 zile a tuturor barurilor şi restaurantelor, a centrelor comerciale şi şcolilor pentru a stăvili virusul.