După lungi controverse care au apărut în jurul vaccinului produs de AstraZeneca / Oxford, o lovitură pentru companie vine chiar de la vârful Uniunii Europene.

Contractul prin care se achiziționează doze de vaccin anti – coronavirus de la AstraZeneca / Oxford s-ar putea să nu mai fie prelungit. Cel puțin asta reiese din declarațiile comisarului european pentru piaţă internă Thierry Breton.

Acesta e explicat recent că Uniunea Europeană (UE) ar putea fi determinată să nu mai prelungească contractul că grupul AstraZeneca / Oxford.

Decizia ar putea fi luată din cauza întârzierilor uriașe pe care AstraZeneca / Oxford le-a înregistrat în livrarea transporturilor de doze de vaccin anti – coronavirus.

Potrivit AFP și Agerpres, încă de la începutul anului grupul farmaceutic AstraZeneca / Oxford a înregistrat întârzieri în livrarea dozelor de vaccin.

Pentru primul trimestru din 2021, Uniunea Europeană (UE) a comandat de la AstraZeneca / Oxford o cantitate de 120 de doze de vaccin anti-coronavirus.  În ceea ce privește semestrul al doilea, canitatea comandată este de 180 de milioane de doze.

În primul semestru al anului, AstraZeneca / Oxford a livrat către Uniunea Europeană doar 30 de milioane de doze din cantitatea de 120 de milioane promisă. În al doilea trimestru din an grupul va reuși să livreze doar 70 de milioane de doze.

Întârzierile livrărilor de doze de vaccin anti-coronavirus au generat probleme uriașe pentru campaniile de vaccinare din toată lumea.

„Am comandat 120 de milioane de doze pentru primul trimestru şi 180 de milioane pentru al doilea trimestru. Din nefericire în primul trimestru ei (AstraZeneca – n. r.) nu au livrat decât decât 30 de milioane, ceea ce a creat probleme pe care toată lumea le-a văzut” şi „nu livrează decât 70 de milioane în al doilea trimestru”, a explicat el, lăsând să se înţeleagă că respectivul contract, „care se încheie pe 30 iunie”, ar putea să nu fie prelungit.

Ce se întâmplă cu contractul dintre UE și AstraZeneca / Oxford?

Cel mai probabil, Uniunea Europeană (UE) va refuza să mai prelungească contractul încheiat cu AstraZeneca / Oxford.

Danemarca a anunțat deja că de anul viitor nu va mai folosi dozele de vaccin produse de grupul suedezo-britanic. Decizia a fost luată în urma temerilor legate de eficiența și siguranța vaccinului.