Noul coronavirus a reușit să pună lacătul pe unul dintre cele mai cunoscute magazine din lume. Rusia lui Vladimir Putin este la pământ.

Legendarul magazin “Eliseevski” ar urma să-şi închidă porţile duminică 11 aprilie din cauza COVID-19. Acest magazin s-a deschis la Moscova în 1901. Pandemia a lovit însă puternic în Rusia lui Vladimir Putin și numeroase afaceri şi companii din Moscova au fost afectate, relatează EFE, Interfax, Moskovsky-today şi Mbk.news, potrivit Agerpres.

“Este sfârşitul unei epoci. Vin aici de când eram mică”, declară o moscovită agenţiei de presă EFE. Aceasta venise să-şi ia rămas bun de la celebrul magazin însoţită de nepoţii ei.

Magazinul alimentar (gastronom) Eliseevski, deschis de negustorul Grigori Eliseev în 1901, a rezistat revoluţiei bolşevice. El a supraviețuit și celor două războaie mondiale, cartelelor din perioadele de raţionalizare a produselor alimentare, suspendării plăţilor şi căderii URSS, dar nu şi absenţei turiştilor din cauza epidemiei de COVID-19.

Celebrul magazin alimentar din Rusia a fost transformat în magazin universal. El se situa pe strada Tverskaia nr. 14 din centrul Moscovei, nu departe de Piaţa Puşkin. El a supravieţuit ani ani în şir datorită turiştilor care vizitau această clădire proiectată în stilul “Art Nouveau”.

Magazinul, asociat cu unul dintre cele mai celebre cazuri de corupţie

În afară de decorul său rafinat, basoreliefuri, coloane şi candelabre, demne mai degrabă de un muzeu, magazinul era renumit pentru faptul că oferea produse exotice din diverse locuri. Aici se puteau găsi fructe tropicale, vinuri scumpe sau trabucuri de Havana. În perioada sovietică aici puteau fi găsite rarităţi şi delicatese, iar cozile erau kilometrice. Era singurul loc din URSS unde se vindea ananas.

“Eliseevka” este asociată şi cu unul dintre cele mai celebre cazuri de corupţie din URSS. În 1984, Iuri Sokolov, directorul magazinului, care se numea la acea vreme “Gastronom nr.1”, a fost condamnat la pedeapsa capitală pentru delapidare de bunuri şi luare de mită. Printre cei cărora le plasase produse la care cetăţeanul de rând nu avea acces se aflau persoane suspuse de la vârful conducerii statului, între care şi Galina Brejneva, fiica defunctului secretar general al CC al PCUS, Leonid Brejnev. În acea perioadă la putere se afla Iuri Andropov, succesorul lui Brejnev, temut de mulţi foşti colegi din Biroul Politic, care declanşase o campanie pentru reducerea gradului de corupţie în mai multe sectoare ale economiei sovietice.

În ultimii ani, încercând să atragă turişti străini, a vândut de asemenea suveniruri, inclusiv faimoasele matrioşka.

În prezent, rafturile sale din lemn sunt goale, iar singurul lucru exotic care poate fi găsit aici sunt bananele ecuadoriene.