Se prelungeste Starea de Alerta cu inca 30 de zile. Reguli dupa care vom trai in urmatoarele zile

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat miercuri, Hotararea numarul 8, ce prevede ca starea de alerta se va prelungi cu inca 30 de zile, in Romania.

Se prelungeste Starea de Alerta cu inca 30 de zile. Reguli dupa care vom trai in urmatoarele zile

Prin aceasta hotarare, se propune prelungirea starii de alerta, pe o perioada de inca 30 de zile, pe teritoriul Romaniei, pastrarea masurilor de preventie adoptate la nivel national si includerea focarelor de COVID-19 in calcularea incidentei privind raspandirea noului tip de coronavirus.

Prelungirea starii de alerta cu o perioada de 30 de zile se face incepand din data de 12 ianuarie.
“Se propune prelungirea starii de alerta pe intreg teritoriul national, pentru o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 12.02.2021”, prevede articolul 1 al hotararii.

De asemenea, prin hotarare se propune pastrarea masurilor de preventie adoptate la nivel national si includerea focarelor de COVID-19 in calcularea incidentei privind raspandirea noului tip de coronavirus.

Anexa la HCNSU nr. 8 din 2021

1. Se mentine coordonarea operationala a serviciilor de ambulanta si a serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta de catre inspectoratele judetene/Bucuresti-Ilfov pentru situatii de urgenta, precum si a politiei locale de catre Directia generala de politie a Municipiului Bucuresti/inspectoratele judetene de politie.

2. Se mentine obligativitatea asigurarii continuitatii activitatii centrelor rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si pentru alte categorii vulnerabile si obligativitatea stabilirii programului de lucru al angajatilor cu avizul directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

3. Se mentine obligatia furnizorilor de servicii sociale de tip rezidential de a-si organiza programul in functie de contextul epidemiologic existent la nivel local si cu respectarea normelor in vigoare privind legislatia in domeniul muncii. Activitatea la nivelul acestor servicii va fi organizata si desfasurata cu respectarea normelor de prevenire a raspandirii virusului SARS-CoV-2 instituite de autoritatile competente.

4. Se mentine obligatia desfasurarii in regim permanent a activitatii tuturor centrelor operative pentru situatii de urgenta cu activitate temporara, precum si a Centrului National de Coordonare si Conducere a Interventiei si a centrelor judetene/al municipiului Bucuresti de coordonare si conducere a interventiei.

5. Se considera necesara mentinerea obligativitatii purtarii mastii de protectie in spatiile publice, la locul de munca, in spatiile comerciale, precum si in mijloacele de transport in comun, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.

Vezi tot Documentul AICI