Semne clare că ești o mamă supraprotectoare și ar trebui să te oprești!

Vrei tot ce e mai bun pentru copilul tău și vrei să-l protejezi. Însă s-ar putea să ajungi să exagerezi.

Semne clare că ești o mamă supraprotectoare și ar trebui să te oprești!
Semne clare că ești o mamă supraprotectoare și ar trebui să te oprești!

Orice părinte vrea să-și protejeze cât mai bine copilul. Dar uneori s-ar putea să te transformi într-un părinte supraprotector care de fapt ar putea împiedica întregul potențial a celui mic.

Există o linie subțire între a fi protectoare și a fi supraprotectoare. Dacă vrei să știi dacă te încadrezi în categoria mamelor mult prea protectoare, atunci aceste semne te-ar putea ajuta să îți dai seama.

Micromanagementul

Îți ții copilul aproape, poate puțin prea aproape? Faptul că vrei să deții controlul asupra fiecărui aspect al vieții sale nu este un lucru prea bun nici pentru el, nici pentru tine. De aceea este important să înțelegi că uneori este bine să lași copilul să-ți spună ce ar vrea să facă.

Nu îi dai voie să greșească

Nimeni nu vrea să dea greș. Chiar și tu în postura de mamă s-ar putea să ai sentimentul că undeva greșești. Totuși, acea teamă de eșec înseamnă că uneori s-ar putea să ajungi în acea situație în care să faci tot ce este necesar pentru ca acesta să nu greșească.

Însă în mod realist, totuși, copilul tău va avea și momente în care va eșua. Și e în regulă. Lasă-l să experimenteze eșecul și ajută-l să îl depășească.

Nu îl lași să aibă responsabilități

Chiar dacă poate fi mai ușor și mai rapid să faci totul singură este important să îți înveți copilul să aibă responsabilități. Nu trebui să îl pui să facă lucruri grele sau dificile, însă îl poți învăța să-și facă patul sau să-și strângă jucăriile.

Îl consolezi prea mult

Atunci când cel mic este supărat sau nefericit este absolut normal să vrei să-i oferi consolare. Însă de multe ori s-ar putea să exagerezi. În încercarea de al face să se simtă mai bine s-ar putea să ajungi să-i oferi diverse lucruri drept consolare. Oferă-i o îmbrățișare și vorbiți despre ceea ce simte, dar nu te lăsa dusă de val și îi promite diverse recompense.

Alegi cu cine se împrietenește

Este important să fii atentă la prietenii săi, dar nu înseamnă că trebui să-i impui cu cine ar trebui să se împrietenească. Cel mai bun lucru pe care îl poți face în această situație este să ai grijă să nu ajungă într-un anturaj greșit.

 Semne clare că ești o mamă supraprotectoare și ar trebui să te oprești!
Foto: pixabay.com

Îi amintești de pericole mult prea des

A-ți păstra copilul în siguranță ar trebui să fie întotdeauna o prioritate. Totuși, să-i amintești constant de toate pericolele existente s-ar putea să nu fie cea mai bună tactică. Faptul că îi repeți iar și iar că nu are voie să facă anumite lucruri s-ar putea să devină mult prea deranjant.

Nu-i dai voie să încerce și altceva

Faptul că este bun la fotbal, nu înseamnă că nu mai are voie să încerce și altceva. Chiar dacă s-ar putea să nu fie cel mai bun, lasă-l să încerce.

Lasă-ți copilul să ia unele decizii cu privire la interesele și activitățile sale. Se va bucura să aibă puțin mai multă libertate și va deveni o persoană mai independentă.

Îl verifici continuu

Este important să fii la curent cu tot ce se întâmplă cu copilul tău. Dar uneori ai putea ajunge să exagerezi. Și din această cauză copilul tău ar putea ajunge să se simtă mult prea sufocat.

Îl ții departe de lumea reală

Viața nu este plină de soare și unicorni. Însă oricât de tare ai vrea ca acesta să nu aibă de-a face cu lumea reală, pur și simplu acest lucru nu este posibil. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te asiguri că ai o relație cât mai deschisă și sinceră cu acesta.