Președintele Asociației Medicilor de Familie, Sandra Alexiu, consideră că vaccinarea vârstnicilor nu va domoli al treilea val al pandemiei de coronavirus, însă va scădea cazurile de infectare cu Covid-19 în valul patru.

„Nu cred că vom reuși, dar cred că vom reuși să domolim valul patru în cazul în care acum vaccinăm în acest ritm și apoi reușim să accentuăm ritmul”, a spus Sandra Alexiu.

Totodată, medicul de familie este de părere că prioritizarea seniorilor nu are absolut nicio legătură cu criza paturilor de terapie intensivă, fiindcă prioritizarea seniorilor face parte încă de la început din strategia de vaccinare.

Conform acesteia, cei care vin în fiecare zi de la DSP pe listele de așteptare sunt persoane de peste 65 de ani.

Situație alarmantă în țară

La începutul lunii martie au început să crească peste noapte cazurile de infectare cu coronvirus. Multe orașe au fost plasate în carantină, iar la secțiile de terapie intensivă este o criză uriașă a paturilor. Sunt medici care spun că există pacienți în stare gravă care așteaptă în camera de gardă și nu pot fi preluați fiindcă nu există un pat unde să fie puși.

Conform autorităților, de vină pentru răspândirea rapidă din ultimele săptămâni a virusului SARS-CoV-2 este varianta britanică, descoperită în luna septembrie în Marea Britanie. Aceasta s-a răspândit rapid ajungând să predomine în prezent la noi în țară.  Președintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă miercuri, anunțând că situația este foarte serioasă și că este îngrijorat. El  însemnat oamenii să se vaccineze și să respecte măsurile de protecție.

Klaus Iohannis a declarat, azi, că situația este foarte serioasă și că este îngrijorat. El făcut un apel la toți românii să se înscrie la vaccinare și să respecte restricțiile.

Mii de cazuri de infectare pe zi

Un nou bilanț îngrijorător trimis de autorități. Grupul de Comunicare Strategică a raportat un număr de 6.136 de cazuri de infectare în ultimele 24 de ore și 137 de decese. Situația în București continuă să fie îngrijorătoare. Rata de infectare a urcat la 6,37 la mia de locuitori, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate 1.092 de cazuri de îmbolnăvire.

Nici la secțiile de terapie intensivă lucruri nu sunt liniștitoare. În prezent, în spitalele din țară, la ATI sunt internate 1.351 de persoane infectate cu Covid-19, în stare gravă.