Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre numărul deceselor cauzate de pandemia de coronavirus. Mai exact, potrivit acestuia, România a înregistrat în luna noiembrie a anului 2020 cea mai înaltă mortalitate lunară de la cel de-al Doilea Război Mondial.

„România a înregistrat în luna noiembrie a anului trecut cea mai înaltă mortalitate lunară de la cel de-al doilea Război Mondial încoace – mortalitate lunară”, a transmis medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, după ce anul trecut s-a înscris oficial în Partidul Social Democrat, în deschiderea videoconferinţei Profit Health.forum.

Totodată, reprezentantul României la OMS a mai precizat că pandemia a devenit o mare problemă pentru pacienții care sufereau de boli cronice, dar și pentru cei care aveau cancer. În cazul acestora, timpul de așteptare a crescut, diagnosticul și tratamentul au întârziat, iar în unele cazuri aceste chestiuni au fost fatale.

În același timp, profesorul Rafila susține că perioada care a trecut a scos la iveală toate vulnerabilitățile sistemului medical din România, lucru care ne-ar putea ajuta pe viitor în găsirea anumitor soluții pentru a nu mai întâmpina astfel de probleme.

„Lucrul acesta, de fapt, ne arată că există în continuare vulnerabilităţi la nivelul sistemului de sănătate şi avem ocazia acum să încercăm să abordăm aceste lucruri”, a subliniat Rafila.