Șofer român de TIR ucis de un coleg olandez, lângă Eindhoven, și găsit vinovat de propria moarte

Autorul unui accident mortal a cărui victimă a fost un șofer român de TIR a fost găsit aproape nevinovat de o Curte de Apel din Olanda.

Șofer român de TIR ucis de un coleg olandez, lângă Eindhoven, și găsit vinovat de propria moarte

Sentința, care a fost dată în august 2020, e considerată un caz izbitor de publicația batavă Eindhovens Dagblad, care a publicat o retrospectivă a anului în care trece în revistă situații complet neobișnuite.

Un tribunal din Eindhoven a stabilit că un camionagiu olandez, care a lovit cu mașina și a ucis un șofer român de TIR e aproape nevinovat. Procuratura a cerut pentru el o pedeapsă de închisoare cu executare, dar Curtea de Apel a confirmat primul verdict: 90 de ore de muncă în folosul comunității. În plus, pedeapsa complementară a fost de interdicție de a conduce un an.

Românul ucis în accident avea 53 de ani și judecătorul care a analizat cazul a spus că e vorba despre un proces în care nu există învingători. „Nu există un singur vinovat, există circumstanțe clare că victima e și ea vinovată, mergea printr-un loc unde nu avea ce să caute, era întuneric, nu putea fi văzută”, se arată în motivarea sentinței.

Șofer român de TIR ucis de un coleg olandez, lângă Eindhoven, și găsit vinovat de propria moarte

Mai mult, chiar dacă după accident olandezul nu a oprit și a continuat să conducă, ducându-se acasă, instanța a găsit explicații legale pentru fuga de la locul impactului. La patru ore după tragedie, șoferul, în vârstă de 31 de ani, s-a prezentat la poliție.

Legiuitorul înțelege că oamenii se pot înspăimânta atât de mult într-un accident, încât conduc mai departe.

Procurorii olandezi Dacă autorul unui accident se prezintă în decurs de 12 ore la poliție, fuga lui de la locul impactului nu mai prezintă circumstanță agravantă, spune legea olandeză.

Accidentul a avut loc pe 25 octombrie 2018, în jurul orei 22.00, la marginea orașului Eindhoven, în apropierea unei parcări de camioane. Doi șoferi români de camion mergeau pe marginea drumului, într-o zonă întunecoasă, când din spate un camion de curierat l-a lovit pe unul dintre ei și practic l-a aruncat zeci de metri.

Avea 53 de ani, iar lucrurile lui, strânse într-o geantă, produse de toaletă și lenjerie intimă, au fost împrăștiate pe o distanță mare. A murit aproape imediat după impact.

Șoferul olandez își conducea camionul cu 70 km la oră într-o zonă în care abia începea restricția de 50 km la oră. În plus, ancheta tehnică a arătat că timp de 0,59 de secunde roata dreaptă spate a ieșit pe acostament, de pe carosabil.