Pandemia face ravagii în ultimele săptămâni în România, numărul infectărilor și al deceselor crește de la o zi la alta. Astfel, starea de urgență ar fi cea ma bună soluție în aceste momente, spun specialiștii.

Situația epidemiologică din România nu este deloc bună, astfel specialiștii sunt de părere că impunerea stării de urgență ar fi cea mai bună soluți pentru a reduce numărul infectărilor și al deceselor.

Cunoscutul cercetător Octavian Juma trage un semnal de alarmă după ce autoritățile au raportat ultimele date oficiale despre situația epidemiologică din România. Acesta este de părere că autoritățile trebuie să ia măsuri drastice pentru a reduce răspândirea virusului care face ravagii de câteva saptămâni.

Specialistul se întreabă până când unitățile de învățământ vor mai rămâne deschise, precizând că închiderea școlilor este prețul pentru salvare a milioane de vieți.

”Sunt imperative niște măsuri de limitare a circulației virusului, care sunt total ignorate.

(…) Până când ținem școlile deschise? Nu este mai simplu să începem să închidem lucrurile care alimentează pandemia, ținând incidența sub 3 la mie? Ăsta este prețul! Am vrut să ținem lucrurile relaxate și deschise cu orice preț. Ăsta e prețul! Prețul este închiderea școlilor, dacă nu le închidem prețul va fi internarea unui număr tot mai mare de minori în spitale.

Ne permitem asta? Ne permitem infectările? Ăsta e singurul lucru pe care ni-l permitem în această pandemie?

Întreb și eu, că altceva nu văd, decât că nu ne permitem nimic altceva decât să lăsăm numărul de infectări și să se umplem spitalele. Dacă ăsta e singurul lucru pe care ni-l putem permite în continuarea, evident, înseamnă că noi ca națiune ne permitem inclusiv această decizie: că vom lăsa valul să evolueze liber, fără nicio măsură de restricție!”, a declarat Octavian Jurma.

Octavian Juma a mai precizat ca singura soluție pentru a reduce numărul infectărilor ar fi impunerea carantinei naționale și introducerea stării de urgență, începând cu această săptămână.

În situația în care autoritățile nu vor lua măsuri, medicul susține că vom putea trece chiar și de 20.000 de infectări pe zi. Acesta a mai precizat că mulți dintre oficiali nu înțeleg rostul importanța acestor măsuri de relaxare și urmările pe care le vor avea.

”La această oră, singurul lucru care ar putea preveni 20.000 de cazuri ar fi o carantină națională și inducerea stării de urgență săptămâna asta! Săptămâna asta, pentru că orice măsură pe care o luăm durează 14 zile până când se întâmplă! Deși 15.000 de cazuri sunt inevitabile. 20.000 de cazuri poate, însă dacă nu luăm măsuri în această săptămână, vom ajunge la 20.000 de cazuri.