Chiar dacă ne-am vaccinat împotriva Covid-19, cu toții ne punem întrebarea dacă ne putem infecta sau dacă suntem purtători de coronavirus și putem transmite boala persoanelor nevaccinate.

Un studiu al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale americii arată că persoanele care s-au imunizat împotriva Covid – 19 nu pot transmite boala altor persoane. Condiția este însă să fim vaccinați cu ambele doze de ser.

Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor spune că acestea au fost concluziile care au reieșit din studiile clinice efectuate în ultima vreme.

„Datele noastre de la CDC sugerează în prezent că persoanele vaccinate nu poartă virusul, nu se îmbolnăvesc, iar asta nu doar în testele clinice ci și în datele din lumea reală”, a afirmat Walensky în cadrul unui interviu acordat televiziunii MSNBC.

Conform Insider, la studiu realizat de CDC au participat aproximativ 4 000 de persoane care lucrează în domeniul medical și care se află în prima linie în lupta cu pandemia de coronavirus.

Din decembrie 2020 până în martie 2021, participanții la studiu, respectiv angajații din domeniul sanitar, s-au testat în fiecare săptămână pentru a vedea dacă au sau nu coronavirus.

Persoanele care au participat la studiu au fost vaccinate fie cu serul produs de Pfizer / BioNTech, fie cu cel dezvoltat de compania Moderna. Vaccinul celor de la AstraZeneca / Oxford nu a fost autorizat deocamdată în Statele Unite ale Americii.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că vaccinarea cu unul din serurile produse de Pfizer / BioNTech sau Moderna scade riscul de infectare cu Covid-19 cu până 90%. De asemenea, nu există nici risc de transmitere a bolii dacă ne vaccinăm. Asta înseamnă practic că prin imunizarea împotriva Covid-19 îi protejăm și pe cei din jurul nostru.

Pandemia în lume

Coronavirusul a fost detectat pentru prima oară la sfârșitul anului 2019 în China, în Wuhan, capitala regiunii Hubei. De atunci și până în prezent virusul a fost contactat de 132,005,545 de persoane și a făcut 2,867,776 de victime.