Ocupați cu treburile cotidiene, oamenii nu mai au timp să citească. Însă, această activitate este utilă atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cititul ne dezvoltă ca oameni, iar specialiștii recomandă să citim minimum 30 de pagini în fiecare zi.

1. Reducerea stresului

Tot mai stresați, oamenii uită să se bucure de lucrurile din jurul lor. Încearcă să citești câteva pagini seara, înainte de culcare, și vei vedea ce impact are asupra stării tale de spirit, dar și asupra somnului. Alege o carte care să îți placă. Așa, vei uita rapid de problemele cotidiene și te vei transporta în universul imaginar al poveștii tale.

2. Dezvoltarea vocabularului

Se întămplă ca, de multe ori să nu avem cuvintele la noi. Atunci când citești frecvent, iar o carte este mai mereu pe noptiera din dormitor sau în geanta de serviciu, sigur te exprimi mai bine. Un om care citește este și mai bine înțeles, fiindu-i ușor să își prezinte ideile.

3. Lectura stimulează creierul

Este dovedit științific faptul că oamenii care citesc au șanse mai mici de a suferi de boli mintale. Dezvoltarea Alzheimer-ului sau demenței pot fi încetinite. Creierul are și el, ca orice mușchi din organism, nevoie de stimulare.

4. Dezvoltarea culturii generale

Prin citit ne dezvoltăm cultura generală. Există cărți care abordează orice fel de subiect și în care poți găsi orice informație. Așa reușim să ne documentăm din mai multe domenii, să cunoaștem lucruri noi și să ne dezvoltăm intelectual.

5. Ajută memoria

Specialiștii spun că, oamenii care citesc constant au o memorie mai bună. Explicația acestei ipoteze este că, într-un roman, de exemplu, trebuie să reții anumite detalii precum numele personajelor, locațiile și alte lucruri importante.

Fiecare informație memorată creează noi sinapse la nivelul creierului, dar ajută și la consolidarea celor deja existente. Acest lucru ajută la o memorie de scurtă durată mai bună, dar și la stabilizarea schimbărilor de dispoziție.