Problemele cu dantura sunt din ce în ce mai întâlnite, iar vizitele la medicul stomatolog au devenit destul de dese. Iată cum putem evita problemele dentare, renunțând să consumăm în exces doar câteva alimente.

Ne dorim dinți frumoși și albi, însă nu este nevoie doar de o igienă bună, ci și de o alimentație corectă. Medicul stomatolog Adrian Mina a declarat pentru „Ce se întâmplă doctore” care sunt alimentele care strică dinții și de ce trebuie evitate.

Top alimente pe care să le eviți dacă vrei dinți sănătoși

1.Jeleuri

Bomboanele sunt veselia oricărui copil sau chiar adult, însă acestea sunt destul de periculoase pentru sănătatea dinților. Jeleurile conțin numeroși acizi care atacă smalțul dinților. În plus, pentru că se lipesc tot timpul de dinți, acestea favorizează apariția cariilor.

2.Pâine

Pâinea este un alt aliment care strică dantura. Potrivit medicului Adrian Mina, pâinea mestecată intră foarte ușor între spațiile libere ale dinților, provocând apariția cariilor.

„Sunt mai puțin nocive produsele din grâu integral. Acestea conțin mai puține zaharuri adăugate și nu se descompun la fel de ușor”, este de părere medicul stomatolog Adrian Mina.

Top alimente care îți strică dantura. Ce nu e bine să consumi
Top alimente care îți strică dantura. Ce nu e bine să consumi

3.Alcool

Consumul de alcool nu este recomandat în exces deoarece afectează cea mai mare parte a corpului. Dinții sunt și ei afectați. Atunci când consumi alcool gura se usucă rapid din cauză că scade cantitatea de salivă. Pentru ca dinții să fie sănătoși, este nevoie de multă salivă deoarece aceasta previne lipirea alimentelor de dinți. Saliva ajută la repararea cariilor dentare, a infecțiilor orale și a bolilor gingiilor.

4.Băuturile carbogazoase

Băuturile de acest gen pot dăuna grav deoarece afectează, în proporții foarte mari, smalțul dinților. De altfel, băuturile carbogazoase de culoare închisă provoacă pete pe dinți care vor fi greu de scos.

5. Chipsuri

Chipsurile de cartofi sunt extrem de bogate în amidon. Atunci când le consumi trebuie să te speli pe dinți imediat după deoarece duc la apariția rapidă a cariilor. Este recomandat să se folosească chiar și ața dentară.