Cel de-al treilea val al pandemiei de coronavirus este mult mai dificil, explică Virgil Musta, din mai multe motive. În primul rând, există în continuare un număr mare de pacienți infectați care sunt internați în spital. O problemă mare apărută în timpul celui de-al treilea val al pandemiei este faptul că oamenii se prezintă la spital mult prea târziu.

Din numărul mare de pacienți infectați, 20% dintre aceștia fac forme severe de boală. Medicii se confruntă cu aceste forme grave de boală, care necesită spitalizare, fiindcă nu toți pacienții rezistă acasă. Ei au nevoie de oxigen sub o anumită presiune, element pe care nu îl pot obține acasă, spune Musta.

Sfaturi importante pentru pacienții infectați cu Covid-19

„Pe de altă parte, oamenii vin târziu la spital. Din păcate, în continuare, oamenii vin târziu la spital, deși am încercat să atragem atenția asupra faptului că depistarea pacientului să fie cât se poate de precoce, iar apoi să fie evaluat. Cine necesită internarea să se interneze din timp, înainte să dezvolte o formă severă a bolii”, a explicat Virgil Musta, la Antena 3.

El a explicat ce procedură este aplicată la spitalul în care lucrează, cel din Timișoara, pentru ca pacienții să își dea seama când trebuie să se prezinte la spital.

De exemplu, la Spitalul din Timișoara, un om care a fost diagnosticat cu coronavirus printr-un serviciu medical, poate solicita evaluarea în spital. Departamentul acesta lucrează în ambulatoriu. Persoana respectivă este adusă cu salvarea, i se recoltează analize, i se face un CT iar apoi este transportată la domiciliu.

Toți pacienții infectați cu Covid-19 trebuie să știe asta! Sfaturi importante de la un medic celebru: Ce trebuie să facă NEAPĂRAT!

Va fi învins valul trei al pandemiei de coronavirus?

Ulterior, pacientul primește informații în legătură cu starea sa de necesitate și i se transmite dacă este necesară internarea sau ținut sub supraveghere de către medicul de familie. Doctorii de familie urmăresc pacienții în funcție de monitorizarea realizată la spital, iar la primele semne de severitate, ei le vor recomanda pacienților să se prezinte la spital pentru a fi internați.

În ceea ce privește învingerea celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus, medicul Musta a spus că este foarte important ca măsurile sanitare să fie respectate, fiindcă lupta nu se dă în spital, ci în comunitate. Astfel, respectarea regulilor sanitare și vaccinarea sunt singurele soluții pentru a depăși cel de-al treilea val al pandemiei de coronavirus.