Toți românii trebuie să știe! Este liber la AstraZeneca: Oricine se poate vaccina, chiar dacă nu are programare

Vaccinul AstraZeneca a provocat mari controverse în lume, după ce au apărut informații conform cărora anumite persoane care s-au vaccinat au format cheaguri de sânge.

Toți românii trebuie să știe! Este liber la AstraZeneca: Oricine se poate vaccina, chiar dacă nu are programare

Din acest motiv, aproximativ 200.000 de români au renunțat la vaccinarea cu acest ser. Așadar, Comitetul Național de Vaccinare a decis că cei care doresc să se vaccineze cu acest ser o pot face chiar dacă nu sunt programați. Decizia a fost luată la propunerea coordonatorilor centrelor de vaccinare care au anunțat că locațiile sunt goale, iar angajații stau degeaba.

Liber la vaccinarea cu AstraZeneca

În acest moment, conform autorităților, pentru vaccinul dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca sunt libere 65.000 de locuri disponibile. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat pentru G4Media că vaccinarea se poate face fără programare numai în centrele AstraZeneca, care nu au locurile ocupate.

„Se pot vizualiza pe harta interactivă ROvaccinare de pe platforma de programare centrele cu vaccin AstraZeneca, se alege centrul cu locuri libere și se prezintă la vaccinare. Prioritatea se menține pentru cei care au programare, însă se poate permite acolo unde există locuri libere și vaccinarea fără programare”, a declarat Valeriu Gheorghiță pentru G4Media.ro.

Tot ce trebuie să știi despre vaccinarea cu AstraZeneca

De asemenea, oficialul a mai precizat că fiecare centru va imuniza zilnic 90 de persoane pe flux, așa cum se întâmplă într-un centru în care sunt ocupate toate locurile. În curând, spune specialistul, va fi posibilă vaccinarea persoanelor neprogramate. În acest context, medicul spune că toate centrele de vaccinare trebuie să fie pregătite să aibă suficiente doze.

Astăzi urmează să ajungă în România o nouă tranșă de 57.600 de doze de vaccin produs de cei de la AstraZeneca. Până în acest moment, la noi în țară au ajuns 1.320.400 de doze produse de compania anglo-suedeză.

EMA atrage atenția: Există posibilitatea apariției cheagurilor de sânge

Chiar dacă specialiștii spun că există cazuri de trombocite, rare, în rândul celor care se vaccinează cu AstraZeneca, Agenția Europeană a Medicamentului a atras atenția că medicii trebuie să fie conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la două săptămâni după imunizarea cu acest ser.

Mai multe țări din Europa au decis să suspende vaccinarea cu acest vaccin, iar ulterior au luat hotărârea să vaccineze doar anumite grupe de vârstă, cum ar fi de la 65 de ani în sus. Cu toate acestea, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a decis ca țara noastră să continue vaccinarea pentru orice categorie de vârstă