Rând pe rând, țările din Europa introduc restricții noi pentru a evita transmiterea comunitară a Covid-19. Potrivit ultimelor informații transmise de guvernul italian, permisul de sănătate devine obligatoriu pentru accesul în spațiile închise. Astfel, oricine sosește pe teritoriul Italiei este obligat  să prezinte dovada vaccinării sau a unui test Covid-19 negativ, date înregistrate în documentul oficial menționat.

Permisul de sănătate, cheia către siguranța cetățenilor

Potrivit premierului Italiei, permisul de sănătate este un instrument care le asigură cetățenilor siguranța desfășurării activităților în spații închise, fără a fi în pericol de a contacta virusul nemilos.

„Permisul de sănătate este un instrument care le permite italienilor să-şi continue activităţile cu garanţia de a nu se regăsi printre persoanele contagioase”, a transmis premierul Italiei, joi seară, la încheierea consiliului de miniştri care a aprobat această măsură.

Pe lângă cluburi și restaurant, persmisul de sănătate va mai fi obligatoriu, începând cu 6 august, și pentru a permite accesul la piscine, săli de sport, muzee, cinematografe şi teatre, precum şi în sălile de jocuri.

Potrivit premierului Mario Draghi, certificatul digital va fi necesar, de asemenea, și pentru participarea în cadrul evenimentelor sportive, concerte, spectacole, târguri şi congrese, evenimente la care participă numeroase persoane, reprezentând mediu de contaminare.

Cu privire la activitatea desfășurată de cluburile de noapte, veștile nu sunt foarte bune pentru amatorii acestor locuri, astfel că autoritățile competente au decis ca acestea să rămână închise până la o nouă dezbatere, beneficiind însă de ajutor public.

În ce condiții se poate intra în posesia permisului de sănătate

Denumit și “permisul verde”, permisul de sănătate poate fi eliberat în peninsulă încă de la prima doză de vaccin, dar și persoanelor care au trecut prin boală sau au un test Covid-19 negativ.

Eliberarea permisului de sănătate a creat tensiuni în cadrul majorităţii guvernamentale, liderul Ligii (extrema dreaptă) Matteo Salvini arătându-se împotriva unor ”opţiuni draconice, improvizate şi nemăsurate care îi privează pe majoritatea italienilor de dreptul la muncă şi la libertatea de mişcare”.

În această perioadă, Italia înregistrează mii de cazuri noi pe zi, însă puține decese. Cu toate acestea, trendul cazurilor de Covid-19 este în creștere, iar amenințarea valului patru cu tulpina Delta este din ce în ce mai aproape.

”Varianta Delta este ameninţătoare, deoarece se răspândeşte mai repede decât celelalte variante. Îi invit pe toţi italienii să se vaccineze şi să o facă imediat”’, a avertizat premierul Mario Draghi.