Un alt vaccin anti-COVID în România. Dr. Valeriu Gheorghiță: „În aprilie, avem primele loturi. E suficientă o singură doză”

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, a anunțat apariția încă unui ser care să imunizeze populația împotriva coronavirusului.

Un alt vaccin anti-COVID în România. Dr. Valeriu Gheorghiță: "În aprilie, avem primele loturi. E suficientă o singură doză"

Este vorba despre vaccinul contra COVID-19 de la Johnson & Johnson, iar dozele ar urma să fie disponibile în țara noastră, din luna aprilie, potrivit digifm.ro.

Noutatea şi totodată avantajul este că se va administra o singură injecție, iar eficacitatea va fi similară cu cea a vaccinului dezvoltat de AstraZeneca.

„După cum ştim, compania Johnson & Johnson şi-a depus documentaţia pentru a obţine autorizaţia de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Asta înseamnă că în aprilie am avea primele doze.

Dr. Valeriu Gheorghiţă: În aprilie, primele doze de la Johnson & Johnson

Este un vaccin tot pe bază de vector viral, pe adenovirus uman, eficacitatea e similară cu cea de la Astra Zeneca, însă avantajul este că e suficient să administrăm o singură doză de vaccin.

Temperatura de păstrare este obişnuită. Aşa ne va permite accelerarea campaniei de vaccinare”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Medicul spune că vaccinarea este esenţială pentru stoparea pandemiei, dar şi pentru ridicarea restricţiilor impuse în această pandemie.

„Măsurile restrictive pot fi ridicate dacă avem trei condiţii îndeplinite, să avem un număr foarte mare de populaţie vaccinat, să nu avem tulpini virale circulante şi un al treilea lucru important să avem cât mai multe dovezi a scăderii ratei incidenţei prin vaccinare.

Dr. Gheorghiţă: Prin vaccinare, procentul celor care fac boala e redus foarte mult

Prin vaccinare, procentul celor care fac boala simptomatică e redus foarte mult. La Astra Zeneca studiile arată un procet de 67%, nivelul e foarte ridicat din viaţa de zi cu zi”, a mai precizat medicul.

Astfel, România va beneficia de patru vaccinuri anti-COVID, cel mai nou fiind produs de compania Janssen, filiala belgiană a gigantului american Johnson & Johnson.

În prezent, în România sunt prezente vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a spus că autorităţile iau în calcul posibilitatea apariţiei unui al treilea val al epidemiei de coronavirus în România, din cauza tulpinii Sars-CoV-2 apărută iniţial în Marea Britanie, care este mult mai contagioasă.

Oficialul anunţă că autorităţile poartă discuţii şi pun la punct un plan pentru a se putea „replia foarte repede” în cazul unei creşteri a numărului de îmbolnăviri cu coronavirus, în condiţiile apariţiei de noi tulpini, cu o contagiozitate mai ridicată, potrivit g4media.ro.

„Tulpina din Marea Britanie are câteva particularităţi. În principal cea care vizează copiii, având o rată mai mare de transmitere şi de contagiozitate la această grupă de persoane, deci automat deja avem un plus de grijă din punctul acesta de vedere”, a declarat Andreea Moldovan.