Valeriu Gheorghiță a spus adevărul! De ce continuă România să vaccineze oamenii cu AstraZeneca?

Deși unele țări au întrerupt vaccinarea cu AstraZeneca, România continuă să administreze acest ser tuturor persoanelor, indiferent de vârstă. Medicul militar Valeriu Gheorghiță a explicat de ce.

Valeriu Gheorghiță a spus adevărul! De ce continuă România să vaccineze oamenii cu AstraZeneca?

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat că România continuă să vaccineze persoane cu AstraZeneca, fiindcă datoria autorităților este de a crește ritmul de vaccinare, iar timpul de așteptare să fie cât mai scurt. Momentan, explică medicul, țara noastră nu își permite acum să renunțe la vaccinarea cu serul produs de compania anglo-suedeză împotriva coronavirusului.

În ceea ce privește vaccinul produs de Pfizer, Gheorghiță spune că acesta are o stabilitate redusă, care necesită condiții speciale de stocare. De asemenea, medicul militar a asigurat românii că noul coronavirusul nu va mai suferi noi mutații, dacă se atinge o rată de vaccinare mai mare de 60-70%.

De ce continuă România să vaccineze populația cu AstraZeneca

„În perspectiva în care noi vom reuși, și nu doar noi România, ci la nivel european, la nivel global, să asigurăm în acest an o rată de acoperire vaccinală de peste 60-70%, acest virus nu va mai avea posibilitatea să selecteze, să-și dobândească noi variante virale, să-și dobândească noi mutații care să nu fie acoperite de vaccinuri”, a spus el.

În aceeași declarație, medicul militar a mai explicat că posibilitatea ca populația să fie vaccinată anual împotriva virusului provenit din China este redusă.

„(Probabilitatea-n.r.) este una mică, însă există o altă vulnerabilitate și anume a riscului de apariție sau de extindere a acelor variante virale care nu sunt suficient de bine acoperite de vaccinurile actuale”, a explicat medicul militar.

Vom avea nevoie de a o a treia doză de vaccin?

De asemenea, colonelul Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre eficacitatea unei a treia doze de vaccin împotriva coronavirusului, după ce șefii companiei Pfizer și Moderna au anunțat că se vor dezvolta și a treia doză.

„Tocmai de aceea, se ia în calcul și la acest moment se evaluează siguranța, tolerabilitatea și eficacitatea unei a treia doze de vaccin, care să fie administrată eventual după 6 luni, însă aici trebuie să înțelegem foarte clar – doar în situațiile în care vom vorbi de o creștere a prevalenței infecției cu aceste noi tulpini virale insuficient acoperite de vaccinuri”.

Astăzi s-a dat liber la vaccinarea cu AstraZeneca

Mulți oameni au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca în urma controverselor apărute. Mai exact, autoritățile sanitare din întreaga lume au confirmat faptul că în urma vaccinării pot apărea cheaguri de sânge, însă cazurile sunt rare, iar beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.

Cu toate acestea, o mulțime de români au renunțat la imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, fiindcă deși este drept că apariția cazurilor de tromboze este rară, oamenii se întreabă „dar dacă eu sunt acel caz rar?”.

Se pare că singura soluție care le-a rămas autorităților române pentru a determina românii să se vaccineze este de a le permite să o facă fără a se mai programa. Astfel, începând de astăzi, toți cei care vor să se vaccineze o pot face pe loc.