Niciun județ din țară nu se mai află în scenariul roșu, ceea ce înseamnă că încetul cu încetul situația începe să se îmbunătățească. În București, de exemplu, rata de infectare a cazurilor de coronavirus a scăzut extrem de mult în ultimele zile. În acest context, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat că se vor relaxa anumite restricții, luate în contextul limitării răspândirii virusului ucigaș.

Urmează măsuri de relaxare!

În acest sens, începând cu data de trei mari, sălile de spectacol, cafenelele și restaurantele s-ar putea redeschide. Momentan, acestea vor fi redeschise la o capacitate de 30%.

„Mâine, având în vedere că se menține trendul descrescător de sub 3 la mia de locuitori, pentru această perioadă de observație de 48 de ore de la momentul de la care s-a trecut pentru prima dată sub 3 la mie, vom putea să luăm decizia de a permite stărilor de spectacol să funcționeze cu o capacitate de 30% și de asemenea restaurantelor și cafenelelor se deschide și la interior cu maxim de 30%”, a spus prefectul Capitalei, Alin Stoica, conform Antena 3.

Prefectul Bucureștiului a mai explicat că aceste măsuri ar putea fi aplicate de luni dimineață, însă totul depinde de modul în care se vor organiza operatorii economici. El a anunțat că alte măsuri de relaxare se vor mai lua în momentul în care se va ajunge la o rată de infectare de 1,5 la mie. Conform acestuia, atunci, sălile de spectacol, restaurantele și cafenelele vor putea funcționa cu o capacitate de 50%.

Situația pandemiei de coronavirus

Din februarie 2020 și până în acest moment, la noi în țară au fost raportate 1.056.572 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19. Dintre aceștia, 992.605 de oameni au fost vindecați. Din nefericire, virusul a luat și vieți. Astfel, de la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, 28.194 de persoane care au contactat virusul au murit.

Se pare, totuși, că după un an de chin, lucrurile ar putea reveni la normal, conform autorităților, și asta doar datorită campaniilor de vaccinare desfășurate în întreaga lume. Până în prezent s-au vaccinat peste un milion de români, iar premierul Florin Cîțu spune că dacă ritmul vaccinării se va menține la fel, se vor putea lua măsuri de relaxare, cum ar fi renunțarea la masca de protecție în aer liber, din toamnă.