Vicepremierul Dan Barna a spus, marți, că este posibil ca pașaportul Covid-19 să devină obligatoriu, fiind de părere că introducerea obligativității acestui document se va întâmpla în mod organic, fiindcă oamenii vor să călătorească.

Dan Barna, despre un pașaport de vaccinare: Se va întâmpla în mod organic

Mai clar, Dan Barna spune că toate țările își doresc să nu mai plaseze în carantină toți oamenii de afaceri sau toți turiștii. În acest sens, dacă oamenii pot dovedi că sunt vaccinați sau că au testul pentru coronavirus făcut, atunci aceștia vor scăpa de aceste reguli. Vicepremierul spune că momentan nimic nu este clar, însă trebuie să ne adaptăm la această pandemie de coronavirus tocmai prin instrumentele în care cei care sunt vaccinați sau cei care au și test și vaccinare pot veni liniștiți în România.

Dan Barna a vorbit și despre protestele care au avut loc duminică privind vaccinarea obligatorie. El consideră că este dreptul oamenilor să protesteze, însă a ținut să precizeze că „în orice societate există o componentă care crede că cu ceai de muşeţel repari fractura de genunchi”.

Dan Barna: Oamenii trebuie să fie informați corect despre vaccinare

Vicepremierul a declarat că medicina și știința modernă arată clar că prin vaccinuri epidemiile pot fi controlate și răspândirea unor virusuri care pot tulbura dramatic echilibrul social poate fi limitată. El spune că este din această perspectivă este dreptul oamenilor să protesteze. El a precizat că este de acord cu vaccinarea, însă nu poate fi vorba despre vaccinare obligatorie. „Nu vorbim de vaccinare obligatorie. Acesta e un spin care e rostogolit tocmai de aceste site-uri şi aceste platforme care rostogolesc ştiri false”, a declarat Barna.

Vicepremierul este de părere că oamenii trebuie să fie informați corect despre ceea ce înseamnă vaccinurile, iar în momentul în care o persoană refuză să își vaccineze copilul „fiindcă așa are ea chef”, fără o motivare a medicului, este o chestiune care ține de dreptul acelui copil la sănătate sau șansa părintelui să experimenteze pe spinarea copilului său.

Proteste în România împotriva vaccinării obligatorii

Dan Barna a vorbit despre acest subiect în contextul în care duminică a avut loc un protest în București și în alte orașe unde sute de oameni și-au arătat supărarea vis a vis de proiectul de lege referitor la vaccinarea obligatorie. Este vorba despre o lege care s-ar afla în dezbatere parlamentară. Principalii organizatori ai acestor manifestări sunt cei de la Alianța Părinților, care au spus clar că nu vor vaccinare, ci vor libertatea de a decide, acesta fiind și sloganul anunțat de către inițiatorii manifestării.

Și premierul Florin Cîțu a răspuns tuturor celor care se tem că vor fi obligați să fie vaccinați. Liberalul a răspuns ferm întrebării jurnaliștilor și a spus că mesajul pe care îl transmite este destul de categoric. Astfel, în acest context, Florin Cîțu a declarat că nu există pe masa Guvernului niciun proiect conform căruia vaccinarea să devină obligatorie. El le-a răspuns celor care au protestat contra vaccinării și a portului măștii, duminică, în Capitală.