Sars-CoV-2 ar putea deveni o boală endemică, mulțumită vaccinurilor, iar în acest fel ea va putea fi controlată, anunță un studiu efectuat de oamenii de știință de la Universitatea Oxford.

Doctorul Elmer Huerta a publicat un articol, în urma concluziilor studiilor, în care a explicat că, datorită vaccinurilor, Covid-19 va deveni o boală endemică. Atenție, acest lucru înseamnă că boala nu va dispărea definitiv, însă va fi controlabilă.

Coronavirusul nu va dispărea niciodată!

Este clar că o epidemie este o problemă gravă a sănătății publice, scrie medicul. O cauză epidemică nu înseamnă neapărat o boală contagioasă, fiindcă epidemie poate fi numită și creșterea ratei obezității sau a consumului de tutun. Pandemia, din nefericire, este o boală infecțioase, care s-a răspândit în lumea întreagă.

Cercetătorul șef în cadrul studiului, Sarah Walker, a declarat la CNN că, în condițiile în care vaccinurile nu sunt 100% eficiente, infecția nu va fi redusă la zero, însă aceste seruri vor face ca boala cauzată de coronavirus să fie una endemică.

În ce a constat studiul oamenilor de știință de la Oxford

Cercetarea a analizat peste 1,6 milioane de probe moleculare PCR pe un eșantion reprezentativ din Marea Britanie, compus din 373.402 de participanți cu vârste de peste 16 ani, între 1 decembrie 2020 și 3 aprilie 2021.  Factorii care au stat la baza studiului au fost: numărul probelor moleculare pozitive, pentru a se observa câte infectări s-au dezvoltat după vaccinare, numărul oamenilor care au informat că au avut anumite simptome, pentru a ști câte cazuri simptomatice ale bolii au apărut după vaccinare, dar și o analiză genomică a virusului izolat, pentru a cunoaște efectul protector al vaccinului privind variantele noului Covid-19.

Conform rezultatelor apărute, la 21 de zile după ce au primit prima doză de vaccin, comparativ cu cei care nu au fost vaccinați și nu au avut boala, probabilitatea ca o persoană să se infecteze cu Covid-19 s-a redus cu 65% și cu 70% în cazul celor cărora le-au fost administrate ambele doze de vaccin.

Vaccinurile sunt eficiente și-n cazul mutației britanice

De asemenea, a fost remarcat faptul că vaccinurile au acţionat şi în cazul variantei B.117, descoperită în Marea Britanie. Cercetătorii au mai arătat că imunizarea cu o doză de ser dezvoltat de AstraZeneca sau de Pfizer a redus semnificativ numărul de noi infecții.

Oamenii de știință spun că aceste descoperiri explică scăderea ratelor de spitalizări şi decese care au fost observate în Marea Britanie de la începutul campaniei de vaccinare.